Saturday, March 3, 2012

Gizi untuk otak

1.Sebenarnya,'mood',motivasi dan prestasi otak ('mental performance') boleh dipengaruhi oleh 'diet' kita.

2.Ini kerana otak adalah satu organ tubuh badan kita yang sangat aktif kadar metaboliknya.

3.Gizi atau zat makanan yang betul mengikut keperluan otak iaitu 'natural neurochemicals' yang ada padanya boleh memantapkan kebolehan mental dari segi:

-membantu daya tumpuan/konsentrasi kita

-memulihkan semula kecekapan 'sensorimotor' otak

-menolong memotivasikan kita

-meningkatkan daya ingatan (memory)

-mempercepatkan masa reaksi

-meredakan tekanan (stress)

-berkemungkinan mencegah penuaan otak

4.Antara gizi /zat makanan yang baik untuk otak kita adalah seperti berikut:-

(1)Sejenis lemak yang spesifik ( lazimnya dalam ikan) yang dikenali sebagai asid lemak Omega-3.

--asid lemak Omega-3 ini ada pada lapisan luar sel-sel otak dimana semua 'nerve signal' mesti melaluinya.Jadi untuk otak kita dalat berfungsi secara optima maka diet yang mengandungi asid lemak Omega-3 ini perlu ada.Dicadangkan Canola oil dan walnut oil kaya dengan bahan ini.

(2) Choline (fat-like B vitamin yang ada pada telur ayam) yang dapat berfungsi sebagai 'precursors' bagi 'neurotransmitter' otak.

--choline dapat memantapkan daya ingatan dan meminimumkan keletihan juga dapat bertindak sebagai 'stress resistance'


(3) Makanan yang ada vitamin B

--dimana 'mood' dan prestasi otak dipengaruhi dengan kuatnya oleh vitamin B

(4) Karbohidrat

--terutamanya yang diambil tanpa sebarang protein atau lemak boleh membantu menenangkan mental

5.Berikut adalah jenis makanan mengandungi gizi yang baik untuk otak:-

1) Bijirin (whole grains,cereals,wholewheat pasa etc)

---kaya asid folik,vitamin B 12,vitamin B6 yang kaya dengan thiamine bagi menambah daya ingatan

2)Kerang dan tiram (oysters)

---kaya dengan zat zink,zat besi....yang boleh membantu daya ingatan,tanoanya boleh mengurangkan daya konsentrasi

3)Ikan salmon (wild salmon),ikan tuna dn ikan herring

---sumber asid lemak Omega-3 yang baik...yang boleh menambah baik jirim otak,hubungan sinaptik,salur-salur darah,membekal oksigen ke otak,mengurangkan risiko angin ahmar (stroke),denentia dan penyakit Alzheimer

4) Telur

---kaya dengan vit B12 (sebagai lecithin) ....untuk mencegah pengecutan otak (brain shrinkage).
---bahagian kuning telur(yolk) kaya dengan 'choline'....untuk menambah daya ingatan

5) Rempah ratus /kari (curry)

--- mengandungi 'curcumin' suatu bahan antioksidan yang membantu melawan penuaan otak dan mempertahankan fungsi kognitif semasa tua,menjadikan otak sentiasa segar.

6) Teh hijau (freshly brewed green or black tea)

---mengandungi 'catechain'...membantu menajamkan minda

7) Sayuran hijau seperti kobis,bayam dll)

---kaya dengan vitamin B6,vit B12,folat,zat besi.....membantu daya ingatan

8)Kekacang seperti peanuts,hazelnut,cashews,almond,walnut,sunflower seeds, pumpkin seeds etc

---kaya dengan asid lemak Omega-3,juga folat,vit.B.....membantu berfikir dengan baik/positif

9) Coklat spt serbuk koko

--- mengandungi 'flavonals' suatu antioksidan, menolong meningkatkan aliran darah ke otak.

10) Tomato

--- mengandungi lycopene suatu antioksidan dimana boleh mencegah dementia,penyakit Alzheimer

11)Buah berry spt blue berries,black berries,rasp berries,acai berries

---mengandungi antioksidan

12)Kopi

--- kaya dengan antioksidan bagi kurangkan risiko dementia,penyakit Alzheimer

13)Brokoli

--- sumber vitamin K...penting bagi memantapkan fungsi kognitif

14.Balackcurrant

---mengandungi vit.C....meningkatkan kematangan otak

15)Matcha

--- mengandungi 33 kali ganda lebih paras antioksidan berbanding blueberries

No comments:

Post a Comment