1.PORK: Istilah yang digunakan untuk daging babi didalam masakan.
2. SWINE: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan species babi.
3. PIG: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda,berat kurang 50kg.
4. HOG: Istilah untuk babi dewasa,berat melebihi 50kg.
5. PORCINE: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi.Porcine selalu digunakan didalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. BOAR: Babi liar.
7. SOW: Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.
8. LARD: Lemak babi yang biasanya digunakan untuk membuat minyak masak dan membuat sabun.
9. BACON: Istilah yang digunakan untuk daging babi salai atau daging babi yang diperap dengan garam.Istilah bacon juga digunakan untuk daging salai haiwan selain babi.
10. HAM: Daging peha babi yang biasanya telah disalai atau diasapkan.
JIKA ANDA MEMPUNYAI KERAGUAN MENGENAI PRODUK HALAL....sila hubungi INSTITUT PENYELIDIKAN PRODUK HALAL,UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA.
No comments:
Post a Comment